zondag 5 januari 2014

Symboliek van 'De Witte Waterlelie''De Witte Waterlelie' komt in eerste instantie van een gedicht van Frederik van Eeden gepubliceerd in 'Van de passielooze lelie' uit 1901 en op de tweede en zeker niet minste plaats van de symbolische betekenis van de witte waterlelie.


DE WATERLELIE
Ik heb de witte water-lelie lief,
daar die zoo blank is en zoo stil haar kroon
uitplooit in 't licht.
Rijzend uit donker-koelen vijvergrond,
heeft zij het licht gevonden en ontsloot
toen blij het gouden hart.
Nu rust zij peinzend op het watervlak
en wenscht niet meer....

Het leven is vol uitdagingen die door ons ervaren kunnen worden als problemen (de donker-koelen vijvergrond, de modder, het element Aarde)
oprijzend uit het water (symbool voor stromingsmogelijkheden (energie) en reiniging, het element Water)
komt de witte (pure en reine) lelie (de mens, het Hoger Zelf) uiteindelijk tot volle bloei (het element Lucht)
en mag haar kroon (spiritueel bewustzijn) ontvouwen en uitplooien in alle rust in het licht (het element Vuur).

Misschien ooit gehoord van het lotuseffect? Vuil blijft niet plakken op de lotus, hecht niet. Dit geldt ook voor onze westerse waterlelie. Dit houdt de bloem altijd schoon, wat er ook gebeurt. Deze puurheid staat symbool voor onze ziel, die altijd schoon zal zijn, niet onderhevig aan de problemen van ons aards leven. Ons ego is onderhevig aan gevoelens en emoties. Het ego is niets akeligs dat we maar zo snel mogelijk kwijt moeten zien te raken. Het is een heel nuttig instrument om te leren bespelen in ons leven als mens. In wezen zijn wij lichtwezens in een mensenjasje. Wanneer we onze lessen geleerd hebben en ons innerlijk licht weer een beetje meer kunnen laten stralen door op positieve wijze om te gaan met dat wat wij hebben geleerd, zullen wij net als de lotus, de waterlelie, puur ons innerlijk wezen kunnen laten zien. Hoe krachtiger ons innerlijk licht wordt, hoe gelukkiger wij ons voelen, hoe meer wij dit ook uitstralen naar onze omgeving, zodat ook anderen daar profijt van kunnen hebben.